srijeda, 15. srpnja 2009.

Ohrid, Macedonia - tour de Balkan

Dorucak, super jeftini taxi i karta na prilicno modernom autobusnom kolodvoru u Skopju, i vec se vozim autoputom prema Ohridu, ali brzo silazimo s njega, jer ga i nema vise nego par desetaka kilometara, bus je pun, no nakon 3.5 sata stizemo u Ohrid, karta 8.5 EURa. Prvi puta na putu moram na bankomat jer vise ne igraju EURi (CG i Kosovo koriste Eure), ovdje vladaju denari. Brzo hvatam taksi za pola eura koji me vijugavim ulicicama i velikim usponima vodi do Sunny lake hostela. Tamo je Kate, vrlo ljubazna "Katica za sve", odmah pocnemo spiku na nekom od srpskohrvatskom jeziku. Svi znaju da je Ohrid poseban, i oni koji su bili i oni koji nisu. Stoga, nemam sto reci, osim dobrodosli!
Cijene prihvatljive, razvijen turizam, grad s okolicom ima sve, predivne stare kuce, tvrdjavu, manastire, mjesta za izlaske, soping zezalica ili ozbiljnijih stvari, dosta je turista, te pregrst sunca, vode i plaze.Doduse nije kao morska, ali pomaze u osvjezenju na vrlo visokim temperaturama.. Kulturna ponuda je masivna, od medjunarodnog folklornog festivala s renomiranim ansamblima s Balkana pa do Enia Morriconea, koji odrzava veliki koncert u starogrckom amfiteatru, srpskim trubofolkpop zvijezda, raznih DJeva, klasike....
Najslicniji mi je Dubrovniku, samo je puno opusteniji i manje nametljiv. Za vjezbanje nogu i guznih misica, setnja starim gradom je izvrsna, tu se uz vec navedene lokalitete nalaze i nova nalazista starih zgrada koje se trenutno iskapaju.. Turisti uglavnom domaci, makedonci i srbi (pobjegli od crnogoraca). Vruce je dosta, no uz toliko kafica uz obalu, a ktome i u sjeni, vrlo lako se podnose temperature. Navecer grad buja, zvuci glazbe dolaze od svuda, gradska setnica je prepuna ljudi, ulicnih zabavljaca i prodavaca.
U razgovoru s domacima, shvacam da sve zemlje bivse Juge imaju svoje neprijateljski nastrojene susjede, neki i vise od jednog. Ovdje su na tapeti Grci i Albanci. Svi se cude kad kazem da idem dalje prema Albaniji, kao, sto cu tamo!? Gospodarski problemi muce i ovu novu zemlju, osim sto mandarina i mlijeka, oni rasipaju paradajz, onaj presavrseni koji mi skupo placamo u HR.
Odlazak u Ohrid bez posjete Sv.Naumu je naprosto zlocin, stoga 30 minuta busom po ludoj cesti u smjeru albanske granice i 2 EURa manje u dzepu, i eto me tamo.I odista, mjesto je nevjerojatno, dio NP Galicica, sa manastirom, hotelom, paunovima, plazom, izvorima svjeze vode, nekoliko restorana i naravno nezaobilazni vasar s drangulijama.
Nakon nelose klope i jeftine ktome, gibam nazad u hostel i provodim vrijeme u cakulanju, baklavama, pelinkovicu, coli i cigaretama sa ekipom koja radi tamo, vlasnik je inace Finac, a radnici, visokoobrazovani ljudi rade za cca 200 EURa mjesecno, samo u sezoni!! Pa se vi zalite na niske cijene!

1 komentar:

Anonimno kaže...

Pratim te. :)
Sretan ti (daljnji) put.
Jedino je šteta što nema ni jedne slike. :)
Stoj (ili putuj) mi dobro.
Pzdrv,

MJ - nije Michael Jackson