ponedjeljak, 27. srpnja 2009.

Plovdiv, Bugarska - tour de Balkan

Nakon 3 sata vožnje vlakom od Sofije, stižem u Plovdiv, drugi najveći grad u Bugarskoj, grad daleke prošlosti. Centar Trakije, stare bugarske provincije iz ranog perioda još oko Krista. Rimski ostaci stadiona za utrke, kazalište iz drugog stoljeća ove ere, zidine u centru grada koje su mnogi rušili i iznova gradili, odakle se vidi i novi i stari grad (prije i post komunistička era, nazovimo to tako). Odmah ispod zidina starog grada se nalazi i dio grada koji nije tako star, svega par stoljeća, sa tradicionalnim kućama iz tog perioda. Podsjeća malo na Rijeku ili Split, ali nema more, no tu je rijeka Marica koja baš i ne osvježava na najvrući dan u koji sam mogao doći u ovaj grad.
Hostela ima dosta, hrpe raznih dućana, ovo je i grad glazbe, nekoliko akademija za sve moguće vrste podučavanja, od tradicionalne do moderne, kazališta, sportski objekti.
Našao sobu za 10 EURa u starom gradu, vrlo dobri restorani sa zanimljivim primjercima domaće hrane, iznimno kvalitetan informacijski centar u kojem znaju čak i vozni red vlakova i buseva, što mi pomaže i za slijedeći korak.
Predivan korzo u centru grada tj. ispod starog, mami na šetnju ali tek nakon 20 sati, jer je do tada naprosto neizdrživo, svi se kreću sjenovitom stranom korza do tada.
Odavde se lako stiže prema Crnom moru, Turskoj ili sjeveru zemlje i Velikom Tarnovu, koje je i moja slijedeća destinacija.

Nema komentara: