petak, 26. rujna 2008.

Bahaizam ili najljepši vrt svijeta


Bahaizam ili Baha'i vjera je monoteistična religija čiji pripadnici slijede učenja Bahá'u'lláh-a, začetnika i proroka bahaizma. Temeljna ideja je da je čovječanstvo jedinstvena rasa i da će jednog dan doći do ujedinjenja u jednu jedinstvenu zajednicu. Bahá'u'lláh (Iranac čije ime na arapskom znači "Slava Boga") je učio da postoji samo jedan bog koji se pomalo otkriva čovječanstvu. Po Bahaističkom vjerovanju svaka od velikih svjetskih religija koja je čovječanstvu došla od Boga preko proroka (Buda, Zaratustra, Isusa, Muhamed, i svi ostali proroci koji će tek doći) predstavljaju samo jedan korak u nizu božjih otkrivanja čovječanstvu. Vjernici bahaisti vjeruju da je Bahá'u'lláh zadnji od takvih proroka, što ne znači da ih neće biti još u budućnosti.

Prema "The Britannica Book of the Year (1992)" vjerinici Baha'i se nalazi u 247 zemalja svijeta, u više od 2100 etničkih, plemenskih i rasnih skupina, a procjena je da ima oko šest milijuna vjernika. Većina vjernika se nalazi u zemljama trećeg svijeta i to: - Azija: 2.6 milijuna, - Afrika: 1.8 milijuna, - Latinska Amerika: 900 000

Najveća Baha'i zajednica se nalazi u Indiji (2.2 milijuna stanovnika), slijedi Iran s 350 000 i SAD s 150 000.

Osnovna načela

# Jedinstvo čovječanstva

# Temelj svih religija je jedan

# Religija mora biti uzrokom jedinstva

# Uklanjanje svih oblika predrasuda

# Univerzalni pomoćni jezik

# Jednakopravnost između muškaraca i žena

# Univerzalno obrazovanje

# Duhovno rješenje ekonomskih problema

# Uklanjanje ekstrema siromaštva i bogatstva

# Religija mora biti u skladu sa znanošću i razumom

# Neovisno traganje za istinom

# Sveopći mir

# Međunarodni sud


Zašto ja to pišem, bolje rečeno prepisujem da bi vas informirao? Zato jer je ista nastala u Shirazu, predivnom Iranskom gradu koji sam posjetio u travnju ove godine, i ista je jedina svjetska religija zabranjena u Iranu (npr. Možete biti Židov, ali ne možete biti Baha'i). A zadnje počivalište Bab'a se nalazi u Izraelu, gradu Haifi na obalama sredozemnog mora, na planini Karmel (nagradno pitanje: kako su Karmelićanke dobile ime?), u predivnim vrtovima koje svakodnevno odražava preko 140 stalno zaposlenih vrtlara. Uživajte koliko možete preko fotografija !

1 komentar:

Josep kaže...

No hi he estat mai. Val la pena anar-hi?