nedjelja, 2. svibnja 2010.

Top 20 mjesta na koja ne želite putovati - carstvo masovnog turizma

Svaki puta kada gledam brošure vrlo jeftinih destinacija koje se diče predivnim plažama, čistim morem, ukusnom hranom, dobrim provodom, u pravilu gledam fotografije praznih plaža koje samo čekaju da ugledaju i mojih 100 kilograma kako se razvlače po pijesku i uživaju u svim obećanim blagodatima.
No naravno, fotografije su jedno, stvarnost je drugo. Čim se odlučite kupiti aranžman s agencijom koja nudi nevjerojatnu cijenu za odmor u last minute ili nekom drugom aranžmanu, budite svjesni da se čarolija rasplinje onog momenta kad sletite u toliko željenu destinaciju.

Kao prvo, vrlo vjerojatno ćete letjeti nekim čarterom, punom umorne radne snage, koja je jedva dočekala uloviti svoje mjesto pod suncem neke egzotične zemlje.
Lova koju ste potrošili na odmor je samo početak, Čak i kad vam nude paket u kojem je sve uključeno. Razmislite malo, došli ste u stranu zemlju na tjedan dana, teško da ćete biti cijelo vrijeme na relaciji soba-hotelski restoran-plaža, i tu kreće izvlačenje para na sunce. Hrpa agenata vas svakodnevno obilazi nudeći ljepote kraja u koji ste došli. To naravno košta. Ima se tu što i vidjeti. Ali u tom momentu zaboravite na štednju i vaš novčanik postaje meta svih prodavača jednodnevnih aranžmana.

Kada angažirate agenciju za odmor, ljetovanje, velika većina tih novaca (kolikogod malo ste platili) će završiti u džepu nekog zapadnjaka, vlasnika neke korporacije. Pa što onda? Bili ste u nekoj novoj zemlji, agencija se pobrinula da vam bude lijepo. Moje je pitanje: možete li se sami pobrinuti da vam bude lijepo i da platite manje ili barem jednako toliko a da ne glumite sardine na plaži, ne čekate u redu za švedski stol vašeg hotela, plaćate lokalnog vodiča kojeg vi želite i ne gurate se unutar svoje velike grupe, s piš-puš pauzama svakih sat vremena.

Brijem da tjedan dana na bilo kojem otoku na Jadranu, može biti puno isplativije nego tjedan dana na bilo kojem drugom moru, imajući u vidu da se na Jadranu i u sred sezone mogu naći povoljni smještaji, fina hrana i prazna plaža. Nema tu nekog lokal-patriotizma. Više sam odmora proveo van granica nego unutar njih i fakat, egzotične destinacije koje se nude u last minute programima su sve samo ne egzotične. Ne nasjedajte na reklamne brošure!

I na kraju, evo liste destinacija koje bi htjeli izbjeći, naravno, ne morate se složiti sa mnom, i moguće je da ste upravo tamo imali najbolji odmor u životu, no činjenica je da se ove destinacije predstavljaju kao best buy, a one to nisu, jer kao što rekoh, pripazite na svoj novčanik jednom kad dođete tamo.


1 Palma de Majorca, Španjolska 
2 Antalija, Turska
3 Cancun, Meksiko
4 Kanarski otoci, Španjolska
5 Sharm el Sheik, Egipat
6 Hurghada, Egipat
7 Monastir, Tunis
8 Djerba, Tunis
9 Rodos, Grčka
10 Puerto Vallarta, Meksiko
11 Kreta, Grčka
12 Las Vegas, USA
13 Hainan, Kina
14 Phuket, Tajland
15 Bali, Indonezija
16 Jalta, Ukrajina
17 Sunčana obala, Bugarska
18 Eilat, Izrael
19 Ibiza, Španjolska
20 Varadero, Kuba


Nema komentara: