subota, 29. svibnja 2010.

Ideja za izlet - vjetroelektrana kod Senja

Sjedimo tako jedan dan i razmišljamo, kuda bi mogli otići u okolici Rijeke, a da još nismo bili...brzo se spremila hrana i na put prema jugu. Poslije Klenovice ima jedna mala pumpa s desne strane i odmah preko puta je cesta koja vodi u brdo. Krenuli prema Alanu, praktički granici dviju županija. Vrlo brzo se mijenja krajolik, proplanci su predivni, nebo živo, promet nepostojeći, cesta solidna, dovoljna za prolaz dva auta (osim na par dijelova).

Nakon sat i sitno vožnje dolazimo u Alan i dalje prolazimo cestom do prve vjetroelektrane u Hrvatskoj. Oko 20-tak modernih vjetrenjača neumoljivo se opire vjetru i vrti, zvuk koji dolazi je u početku čudan, lako se naviknuti, kao da reže zrak. Ogromne su, pogotovo kad dodjete u podnožje barem jedne od njih. Pristup je jednostavan, nema nikoga nigdje, a trave i mjesta za uživanje kolikogod hoćete.

Parkirali nedaleko i krenuli pješice u šetnju, te u potragu za mjestom s dobrim pogledom na ovu visoravan. More se vidi u daljini, kao i otoci. Vjetar je jak, ali ne smeta, sunce grije pa nije hladno. Dekica je već tu, hrana se vadi, gušti. Društvene igrice, čitanje novina, sunčanje, svježi zrak, oblaci koji tako brzo prolaze i gomilaju se iznad otoka, pas trči okolo i uživa u ovom beskraju.

Naravno, u povratku se ne vraćamo istim putem, nego produžavamo dalje cestom i spuštamo se u Senj, koji se očito napaja ovom električnom energijom. Nastavljamo dalje do Klenovice, kavica uz more, čisto da imamo potpuni užitak dana i izleta i eto nas doma. Blizu, jeftino, zdravo i drugačije.

1 komentar:

Petar kaže...

Nešto drugačija ideja od klasičnih "izleta" u velike gradove :) Ovaj krajolik izgleda idealno za vožnju biciklom