utorak, 5. svibnja 2009.

Okolica Madrida


Da je Madrid centar Španjolske, ne samo kao metropola, nego i geografski i da njegova pozicija nije nimalo slučajna, dokazuje upravo njegova okolica. Naime, ako vam ikad dosadi Madrid (što je malo vjerojatno, no recimo da ste željni malo više mira i opuštenosti bez gradske vreve), prilike za izlete su nebrojene i teško je reći kuda krenuti. Okolica Madrida je bogata i povijesno i prirodno i izazov je za sve sladokusce bilo da uživate očima, ustima ili ušima. Ako imate jedan dan za izlet i ne znate kamo bi otišli, evo par ideja o tome, kuda, kako i zašto.
KUDA: TOLEDO
KAKO: vlakom s željezničke stanice Atocha, povratna karta košta 15 EUR-a, vlak polazi svakih sat do sat i pol, vožnja vrlo brzim vlakom traje 30 minuta.
ZAŠTO: smješten na brežuljku iznad rijeke Tejo (Tagus), ovaj gradić spada među najstarija naselja u Španjolskoj, ostaci rimskih građevina su još vidljivi izvan zidina, no njegovo zlato doba je period od preko 400 godina koliko je bio glavni grad ovog područja, nakon kojega je Madrid u 16.stoljeću postao glavni grad. Jedna od velikih značajki grada je da su u njemu dugi niz godina živjeli Muslimani, Kršćani i Židovi u miru i konstruktivnoj zajednici. Danas je ovaj gradić najposjećenije madridsko izletište i provesti jedan dan u njemu je upravo milina. Hodati uskim gradskim (i vrlo često strmim) uličicama je kao da hodate kroz daleku povijest jednog predivnog razdoblja. Za katerdalu u Toledu kažu da je najljepša u cijeloj zemlji (odmah uz onu iz Sevilje). Doduše i ulaz u katedralu je dosta skup (7 EURa). Svuda po gradu ćete naći brojne dućančiće koji prodaju tradicionalne suvenire, od srednjovjekovnih mačeva, pa do čuvene keramike, nakita i dijelova nošnji. Ručak možete pojesti za 10-tak EURa u nekom malom restorančiću, po mogućnosti s pogledom. Jedan od zvonika njegovih crkvi (Jezuitska crkva) će vam pružiti 'rajski pogled' za 2-3 EURa, odakle vam puca pogled na cijeli grad i njegovo zeleno-plavo-smeđe okruženje. Brojni turisti su možda smetnja, no labirint uličica će vam omogućiti da se izgubite nekoliko puta u toku dana i da samo opušteno šećete i uživate u blagodatima vjetra, pogotovo kada je u Madridu jako vruće. El Greco je bio jedan od najpoznatijih stanovnika ovog grada, tako da ćete imati priliku uživati i u njegovim radovima.

KUDA: EL ESCORIAL
KAKO: lokalni vlak sa stanice Atocha ili Chamartin, povratna karta oko 6 EURa
ZAŠTO: El Escorial je mjesto smješteno na padinama obližnjih Sierra de Gudarrama, koje je svjetski poznato po Samostanu San Lorenzo (ili samo El Escorial), mjesta s kojeg je španjolski kralj Filip II upravljao cijelom zemljom u srednjem vijeku. Kao i Toledo, i ovaj građevina pripada svjetskoj baštini UNESCOa. Građevina dominira cijelim gradom i regijom jer je naprosto ogromna. Ima par tisuća prozora, nekoliko stotina prostorija, kapelica, baziliku, galerije slika, predivni vrt, ogroman trg ispred, i naravno dugi red turista (i domaćih i stranih). Ovo zadovoljstvo će vas koštati oko 8 EURa. Isplati se !
Sam gradić je čaroban, malen, s nekoliko vrlo zanimljivih kafića i mjesta gdje možete dobiti ukusnu okrijepu. Okolna brda vas mogu lako očarati da ostanete i malo duže i otkrijete kakav zanimljiv uspon na vrhove.

KUDA: SEGOVIA
KAKO: najbrža veza je superbrzim vlakom AVE, sa Chamartina, no stanica je udaljena 5 km od centra grada, no gradski prijevoz će vas začas dovesti do Akvadukta, cijena povratne karte oko 15 EURa
ZAŠTO: Često uspoređivan s Toledom po atraktivnosti, ovaj grad sjevernozapadno od Madrida ustvari nije zaslužio biti uspoređivan po ljepoti ili značajnosti, jer posjeduje neke od jedinstvenih prizora i građevina cijele regije. Najpoznatije građevine grada su: Alcazar (ulaz 6 EURa), izgrađen u 11.stoljeću i kroz svoju dugu povijest imao je nekoliko bitnih uloga i funkcija o kojima ćete čuti i uživati dok budete koračali njegovim prolazima. Kažu da je bio inspiracija Waltu Disneyu za Pepljugin zamak; i Rimski akvadukt, star skoro 2000 godina koji prolazi gradom kao neupitna relikvija organizacije rimske infrastrukture iz davne prošlosti. Svojim najvišim dijelom je visok 28 metara. Grad je poznati i po kastiljskoj kuhinji i probati tradicionalno pripremljenu janjetinu je dodatni bonus posjete ovom gradu.

KUDA: ARANJUEZ
KAKO: lokalni vlak s Atoche ili Chamartina, vožnja traje cca 40 minuta, povratna karta oko 6 EURa
ZAŠTO: Moguće je da gradić Aranjuez ne može ponuditi raskoš Toleda ili tradiciju Segovie, no kraljevska palača koja se nalazi u ovom gradu, zajedno sa svojim vrtovima, je vrlo privlačan razlog za poludnevni skok iz Madrida. Nakon što se nauživate bogatih interijera, skupocjenih predmeta i raskoši u kojoj su živjeli španjolski kraljevi, čeka vas još veći užitak šetanja i obilaska grandioznih vrtova oko palače. Ako dođete u vrijeme sezone branja jagoda, uživat' ćete u ovom voću jer za ovaj grad kažu da je španjolski grad jagoda.

KUDA: VALLE DE LOS CAIDOS
KAKO: busom, 10 km udaljen od El Escoriala (pogodno za spajanje ova dva izletišta)
ZAŠTO: Diktator i general Franco je dao izgraditi ovu, pomalo kontroverznu građevinu, kao simbol nacionalnog čina pokajanja. Ne znam da li se on okajao za života, no iza njega je ostalo i ovo čudo. Radi se o kompleksu u kojem se nalazi danas najveći slobodnostojeći kršćanski križ na svijetu, vidljiv sa velike udaljenosti (očito je Franco bio neka vrsta 'big brothera'), mjesto gdje se nalaze ostaci oko 40.000 poginulih u građanskom ratu i jedna od najvećih bazilika na svijetu. Grob samog diktatora se nalazi u crkvi i ne bi vjerovali ali svake godine u mjesecu studenom se ovdje okupljaju pristaše i pobornici ovog ne tako popularnog Španjolca.

Nema komentara: