petak, 22. svibnja 2009.

HTZ

Vjerojatno ste primjetili novu akciju Hrvatske turističke zajednice: Kad srce kaže ljeto, kaže Hrvatska!!!
Izgleda da je master plan našeg ministra, čija ostavka se ne prihvaća jer ima genijalne planove, bio da vrati domaće turiste na Jadransko more. Svaka čast! Konačno. Ne sjećam se da se to do sada ikad radilo.
Nadam se da će takva akcija ostati samo u okvirima lijepe naše i da istu neće raditi u Srbiji, Sloveniji ili Bosni. Moglo bi srce reći nešto drugo osim Hrvatske.
Imamo jedan problem. Turistički aranžmani su još uvijek skuplji za Jadran nego za Mediteran. Strani turoperatori su već krenuli sa snižavanjem cijena i lovom na recesijom pogođene turiste te prilagođavaju cijene potencijalnim gostima. Tako i Hrvati mogu povoljnije otići na grčke otoke, u Tunis, Egipat ili Grčku, nego što mogu odsjesti u Poreču. Hvar i Dubrovnik neću ni spominjati. Možda da se umjesto srca i Hrvatske, odlučimo na razum i svega par županija u kojima prosječan Hrvat može ljetovati. Jer poznato je kako su Hrvati častan i pošten narod koji na odmor ide sa svojim kreditnim karticama u potrazi za najbližim bankomatom, tražeći prvi restoran u kojem će se obilato pogostiti svježom ribom i blitvom. Hrvati ne nose na odmor sarme, filovane paprike, jariće, praščiće, suhe kolače, prošlogodišnju zimnicu, kobasice i kulene, slaninu i piletinu. To rade Česi i Slovaci. Da, ti škrti ljudi iz Unije. Da ne nabrajamo druge.
Mi se mašimo novčanika čim nam osjetila izbombardiraju mirisi svježe pećenih ćevapa i pljeskavica, s prženim krupmirićima iz ustajalog uljnog pržioničara.

Master plan je super, još samo da to i naši ugostitelji shvate. Last minute ponude očekujte negdje krajem srpnja, kad shvate da ste otišli nekamo drugdje ili pak nikamo ili pak kod rodbine na more, a to se ne računa da ste na odmoru jer ste nekome na teret i ništa ne plaćate, pa onda možete dofurati sva ona fina gotova jela koja tako dobro pripremate na kontinentu.

Hoćete domaće turiste na domaćem moru? Dajte im domaće cijene. Prisilite turističke radnike da ponude niže cijene onima koji pokažu OIB. Ko ga nije dobio, nek zove Šukera, preko reda. Šetam plažama ovih dana, Francuzi, Austrijanci, Slovenci....zahvaljuju nebesima na ovim temperaturama i cijenama koje su dobili u predsezoni. Smanjite cestarine onima što iz Osijeka idu u Makarsku ! HAC će ionako zaraditi puno od Čeha i Slovaka koji će autima sa sarmom i knedličkama proći našim predivnim cestama.
Dajte besplatno ljetovanje za jednu osobu, ako obitelj dođe u većem broju!
Prilagodite cijene pive tako da u cijeloj državi koštaju isto. Pa da vidiš kad se nacija opije. Ionako će ljetovanje biti plaćeno karticom, minusom ili nekim drugim dugom. I nek se HTZ prestane oglašavati na CNN-u. Ameri su već priznali recesiju i imaju planove. Mi šutimo i pravimo se ludi, zato ćemo tamo gdje nam je srce!

Nema komentara: