ponedjeljak, 3. kolovoza 2009.

Brasov, Rumunjska - tour de Balkan

Gradska vreva višemilijunske metropole me brzo uvjeri da sam u pravu što gibam dalje. Nakon doručka u vrlo zanimljivom restoranu s rumunjem, poljakinjom i amerom, usluženi od najneljubaznije i najživčanije konobarice do sada, moj domaćin, Radu, me vozi na željeznički kolodvor, gdje lovim vlak za Brasov. (10 EURa - 3 sata) Upozorenje! Nikad ne mijenjate lovu na kolodovoru u Bukureštu! Nikad!
Potrefio sam se voziti s intercity vlakom koji je nevjerojano udoban, čist, ne i brz zbog brojnih radova na putu, s opakom klimom, puno bolji od prethodnog. Nakon sat vremena vožnje po ravnicim na obzoru se ukazuju prvi obrisi Karpata, vožnja postaje zanimljivija i krajolici se brzo izmjenjuju.
Konačno stižem u Brasov, grad s najljepšim centralnim trgom u Rumunjskoj. Opisivati arhitekturu nema smisla, zamislite 3-4 puta veći Varaždin, i to je to. Ima sve, i crkve i stare zidine i cool korzo sa prepunim kafićima, turisti, restorani....
Smješten u srcu Karpata, vrlo ugodne klime za ove vrućine u prethodnim gradovima, brda u okolici s puno zelenila mu daju dodatno zanimljivi štih. Najpoznatije skijalište u Rumunjskoj je pola sata od grada.
Hostel krcat, krevet 11 EURa, ekipa kao i uvijek s engleskog govornog područja. Večeram s kaučsurferom, profesorom filozofije, slušam gradske priče i guštam u povjetarcu.
Također, tko želi posjetiti dvorac grofa Drakule u Branu, mora proći kroz Brasov. Dvorac ko dvorac, prava turistička atrakcija za amere koji kao opčinjeni kroče Transilvanijom u potrazi za nekom senzacijom. Eto što ti Holivud može napraviti s jednim filmom. Mislim da bi i Slavonci mogli iskoristiti potencijal Čaruge, pa složiti neki opaki movie.

Nema komentara: