utorak, 14. travnja 2009.

Velkam tu Amerika - lekcija 4


Amerika je treća zemlja na svijetu po broju turista i druga po potrošnji po glavi stanovnika. Logično je da ćete jako puno puta sresti i vidjeti infrastrukturu koja je napravljena samo za vas, putnika namjernika. Florida je često na popisu destinacija koje se obilaze od strane turista i to najčešće domaćih. Na Floridi se nalaze 4 od 10 najposjećenijih zabavnih parkova od kojih je naravno najpoznatiji Disneyworld u Orlandu. Otići tamo i ne provesti najmanje 3 dana je šteta vremena i novaca jer toliko je toga na okupu, za svakoga ponešto, uh ta Amerika, uvijek nudi više zabave nego što novčanik može podnijeti.

Jug Floride je najpopularniji zimi, tj, najugodnije temperature, sunčanje i kupanje, ili samo pokazivanje na South Beachu (Miami) je upravo tada vrhunac sezone, jer nema previsokih temperatura ili uragana i ostalih vjetrova. Pobjeći tada s naših bura i sjeveraca je idealan moment. Pitanje je samo novčanika. Hm...cijene povratnih avio karata se mogu dobiti za 500 USD, rentanje auta u Americi je toliko jednostavno i jeftino, gorivo isto povoljno (galon za 2 USD), hrana varira od superskupe do superjeftine, no smještaj će vas koštati života. Iako je "kriza" cijene dvokrevetnih soba u osrednjem hotelu će koštati i pod 250 USD, ali može i jeftinije. Najjeftinije je uzeti kampicu tj. autokuću tj. RV (kako bi Ameri rekli), uzeti dobru mapu s popisom autokampova i krenuti u pravu američku avanturu. Cijena priključka po danu u jednom kampu iznosi od 60 do 150 USD, pa ako vas ide više, sami izračunajte koliko vam je to povoljnije. Ugodnost spavanja zanemarite, ionako ste u Americi, spavat ćete kod kuće, a doživljaj je zagarantiran. Ako pak volite biti na istom mjestu cijelo vrijeme, onda s puno surfanja možete postići neku dobru cijenu u manje luksuznom hotelu, ali opet ne računajte ispod stotinjak dolara po sobi.

Key West je definitivno mjesto koje treba posjetiti ako ste na Floridi. To je krajnja južna točka Amerike i od Kube je manje udaljena nego od Miamia. Zato je valjda baš tu Kubancima napeto preplivati tih 90 milja, te čim kroče na američko tlo, dobivaju politički azil i sve papire jer ih nitko neće izbaciti van, no naravno ako ih uhvate na moru, povratak na Kubu je zagarantiran. Cijeli otok ima jedan karipski štih, ležernosti i slobode, užitaka i opuštenosti, ali je vrlo skup. Uostalom, žive od turizma, pa ih treba razumijeti, poput nekih južnodalmatinskih destinacija. Nikako ne izbjeći posjet nekome od brojnih piano barova za potpuni američki doživljaj jer ćete doživjeti kako stara crnkinja u jednom momentu puni vašu čašu s pićem, a u drugom uzima mikrofon i i izvodi čuda svojim glasom. Amerika, sve je moguće.

Nema komentara: