utorak, 14. travnja 2009.

Velkam tu Amerika - lekcija 3


Jedna od stvari koju Ameri rade najbolje je šoping. I u ponudi i u potražnji. Doduše, u današnje vrijeme se nešto opreznije kupuje, pogotovo dionice i ostali nepostojeći vrijednosni papiri, ali roba široke potrošnje i hrana još uvijek nisu na listi stvari koja se apsolutno ne kupuje.
Prosječnom Hrvatu odlazak u šoping u Americi izgleda kao odlazak Alise u zemlju čudesa. Svega ima, sve je nadohvat ruke, ali čim nešto takneš, slijedi pražnjenje džepa ili peglanje kartice. Ako ne želite potrošiti bogatstvo, najbolje rješenje je potražiti obližnji šoping centar u kojem razno razne firme imaju svoje outlete (nažalost, kod nas toga još nema, a da vam izraz bude bliži, to bi bilo nešto kao mjesto gdje poznata tvrtka npr. Nike, prodaje svoju robu 20-30 posto jeftinije nego u bilo kojem svom dućanu i to uvijek, bez obzira na sezonska sniženja....a ako potrefite dolazak u takvoj sezoni, torbe će vam u povratku vjerojatno težiti barem 50 kilograma koliko vam sve kompanije dozvoljavaju da unesete u avion). Takvi centri su vrlo posjećeni i u njima možete naći govoto sve, pa i više od toga. Najveći takav centar na Floridi se nalazi u blizini Fort Lauderdalea i zove se Sawgrass Mills.
Za odlazak na takvo mjesto treba planirati najmanje pola dana, po mogućnosti i dan. Proveo sam 6 sati u ukupno 4 dućana, jer svaki pojedini izgleda kao običan Super Konzum, pa si vi sad mislite koliki je to prostor. Zastupljeni su svi američki retalieri, većina svjetskih i uz njih puno malih dućana i štandova sa pružanjem različitih usluga ugode i sređivanja. Osim mape na kojoj je nacrtano gdje se što nalazi, pametno je i zapamtiti gdje ste parkirali, jer jednom kad uđeš, sigurno nećeš izaći van na istom mjestu, jer te sve moguće vrste promocija i zezalica privlače da ostaviš zadnji dolar upravo kod njih. Povrat PDV-a ili kako mi to u zemlji Hrvata zovemo merver ili IVA (ovisno gdje šopingiramo) je nepostojeći jer toga u Americi nema tj. imaju porez savezne države koji platite i gotovo. Na Floridi je to otprilike 6 posto.

Da je ovo zemlja gdje možete nabaviti sve, ili skoro sve, svjedoči i obična šetnja centrom manje grada u kojem naletim na dućan s čokoladama koji prodaje tisuće vrsta iz preko 60 zemalja. Pitam ja, ima li što iz Domovine, a lik vadi Dorinu, te još neke Kraševe proizvode, kaže da je prodao cijelu zalihu Bajadere, ali da i nema velike potražnje jer je mali grad pa nema puno interesa, no da u većim gradovima uvijek ima više nostalgičnih imigranata. Sad mi je jasno kako to da neke naše tvrtke izvoze u USA, Australiju, Kanadu i Čile, trebaju imati naše slatkiše, kad već glasaju za listu za dijasporu. Cijene svega su niže nego kod nas, i to značajno. Novi Macbook možete dobiti već za 999 USD, Nike patike od 30 USD, GAP traperice već od 29 USD itd itd....za šopingholičare, definitivno zemlja snova.

Nema komentara: