srijeda, 15. travnja 2009.

Kruzarenje

Krstarenje je jedan od vrlo čestih i novijih načina kako provesti svoj godišnji odmor. Ima svoje velike prednosti, no nedostaci su nezaobilazni također.
Jedna od stvari s kojim se čovjek može na početku sresti je kamo i kuda?
Najčešče destinacije za krstarenja su Karibi tj. nekolicina karipskih otoka koje obiđete na putovanju koje isplovljava s južne Floride. Tako postoje, istočna karipska krstarenja, zapadna i južna. Isplovljavanja se uglavnom događaju iz Miamia ili Fort Lauderdalea.
Vrhunac sezone je od prosinca do ožujka, kada je tamo toplo, a većina ekipe iznad ekvatora se smrzava i ide na skijanje. Pa sad, ako baš i niste ljubitelj skijanja, evo vam prilike.
Naravno, jedna od prvih stvari koje eliminiraju mogućnost takvog putovanja su troškovi tj. stanje vašeg tekućeg računa. Pa da vidimo.

Treba vam povratna karta iz Evrope za Miami....cca 500-700 USD.
Kabina za dvije osobe unutarnja od 1400 USD do 2000 USD, vanjsku možete dobiti od 2000 USD nadalje, ovisno o razini luksuza koji želite imati u kabini.
Osobni troškovi obično dođu oko 150-200 USD po osobi u toku tog tjedna. Uglavnom, ovisno o snazi dolara, tjedan dana na plovećem hotelu vas može koštati od 7500 kn nadalje po osobi. Puno?! Hm...pa ako platite tjedan dana aranžmana negdje u Evropi 5000 kn, a nemate sve obroke u cijeni, vrlo brzo računica postaje ista.
Naime, skoro sve na brodu je uključeno u cijenu. Kao prvo hrana....imate je non stop kao švedski stol u jednom od restorana, nadalje, nekoliko je drugih restorana gdje ćete jesti kao kraljevska obitelj posluživani od strane konobara, mahom Indonežana i Filipinaca, uz manju nadoplatu, možete posjetiti neki od specijaliziranih restorana. Hrana je izvrsna. Alkohol je jedino što plaćaš svaki puta kada ga naručiš, ostale napitke dobiješ besplatno.
Na brodu postoji salon za uljepšavanje, kino, spa centar, piano bar, disko, dvorana za nastupe uživo s koncertima, dućani, foto studio, ma sve što vam može zatrebati na putovanju.

Ako ne želite patnju s viznim režimima osim američkog (jer ste ipak morali ući u zemlju prije polaska broda), najjednostavnije je izabrati rutu koja ide po američkom tlu, pa recimo stajanje u Porotoriku, Američkim Djevičanskim otocima, Otocima Turks i Caicos, te Bahamima....uvijek ćete biti identificirani samo karticom koja vam je ustvari osobna karta za brod. Inače je ova kartica višenamjenska, no to sada nije bitno. Bahami naravno nisu u sastavu USA, ali skoro svaka velika kompanija ima svoj otok na tom području pa vas jedan dan ostave na njemu da se sunčate, kupate, ronite ili štogod se već može tamo raditi.

Ture koje pokrivaju obilazak Meksika će zahtijevati dodatnu vizu (a ona se radi u Budimpešti i nije jednostavna procedura). Ista stvar je i s krstarenjima po Aljasci, jer one često uključuju i izlete na kanadskom teritoriju, ali tamo se ide isključivo ljeti tj. od svibnja do rujna, no zaboravite kupanje (osim u bazenu na brodu), tu ste došli diviti se prirodi.

Silazak s broda na jedan od ovih otoka je uvijek avantura, jer odista se tvrtke natječu s kojim od izleta će izvući pokoji dolar iz vašeg džepa. Naravno, ako vam se ne da, uvijek možete ostati na brodu i čilati u nekom od brojnih uslužnih centara.

Romantika vam je zagarantirana, brodovi (ovi najveći) su toliko ogromni da se među 2500 do 3500 putnika i isto toliko osoblja, lako možete izgubiti i pronaći kutak samo za sebe. Naravno, ako želite zabavu, upravo taj impozantni broj putnika vam može pomoći da pronađete upravo nešto po vašoj mjeri.

Postoje razne podverzije kruzarenja, od obiteljskih, do putovanja za samce, za žene, za muškarce, za poklonike kuhanja, za one koji briju samo na fotografiju, za one koji vole gradove, ili pak prirodu.

Nama najpoznatiji su ipak oni koji krstare po Mediteranu i koje svako ljeto dočekujemo u Dubrovniku. Nešto su skuplji od Kariba, ali nemate trošak avio karte. Također ima raznih podvarijanti Mediteranskih putovanja i ne uključuju baš svi u svoj plan posjet Dubrovniku, tako da se i tu može naći dosta egzotike.

Drugi najpoznatiji evropski pravac je Baltik, i to su u pravilu najskuplji aranžmani jer najčešće traju 14 dana i obilaze neke od najskupljih država u Evropi, pa su i izleti dosta skupi jer skoro svugdje stajete u nekom velikom gradu, najčešće se kreće iz Kopenhagena, pa preko Švedske do Finske, Rusije, pribaltičkih zemlja, Norveške i Njemačke.

Počeci kruzanja i dalje se vide u prekoatlanskoj plovidbi, koji imaju najviše stila, i na kojima morate imati dosta formalne garderobe jer inače ne možete u bilo koji restoran. Mogu se naći dobre cijene, no uvijek vam ostaje jednosmjerna karta za povratak iz Amerike nazad ili obrnuto.

Daleki istok i Oceanija još nisu postali jako popularni, jer su daleko i košta prijevoz, no tržište se otvara sve više i više.

Ako stvarno nemate pametnijeg posla nego dati najmanje 5000 EURa za svoj odmor na snijegu i ledu, predlažem da ozbiljno razmislite o krstarenju koje kreće s juga južne Amerike i kreće prema Antartici. Čekaju vas prizori koje samo odabrani ili prolupali (ovisno kako ih doživljavate) mogu vidjeti u svom životu.

Jedan od mogućih faktora izbora je i kojom kompanijom putovati, jer okupljaju različite profile ljude i životnih stilova. Neke od najpoznatijih kuća su Royal Caribbean, Cunard, Holland America, Carnival, Regent, Costa....

U svakom slučaju, mogli bi se iznenaditi...nije to starački dom za bogate.

Nema komentara: