subota, 17. studenoga 2012.

Gruzija za početnike 3

Tbilisi
Uh Tbilisi. Uh. I još jedanput. Ljepota, krasota, divota, milina. Baš blesavo zvučim, znam, ali znaš onaj osjećaj kad dođeš u neki grad i baš se dobro osjećaš i sve si misliš, prevara, nešto nije u redu, ali čak i tada znaš da taj dobar osjećaj ostaje jer sve je dobro i sve je za 5! Kako ga opisati?
Sarajevo sreće Beograd sreće Zagreb sreće Skopje...valjda...neznam, tako je sve poznato a opet jedinstveno kao spoj staroga tradicionaloga i novoga modernoga.

Crkive Tbilisija
Sreća moja pa spavam kod domaćina u centru grada s pogledom na rijeku koja grad razdvaja na dva dijela stara majka svako jutro pravi hačapuri (ajme ajme ajme), čak su im i kobasice fine u odnosu na kazačke, tu je i turska kava, skoro pa kod kuće. U tako malo vremena sam proživio toliko senzacija da ne znam što bi prije?!

Spomenik instrumentu
Izložba lokalnog umjetnika (koji je naravno kućni prijatelj mog domaćina) i na kojoj pričam s nekim srpskim režiserom koji je studirao u Moskvi s autorom izložbe. Folklorna izvedba lokalnog ansambla u prostoru koji je više kafić nego mjesto za performance. Čaša vina u kafiću koji je ustvari presuper urbana cool konoba i naravno da se puši, i naravno da netko spontano zapjeva. Šetnja centralnom Rustaveli avenijom, koja je predivna, vrlo pariškog ugodjaja i gdje slučajno uđemo u neko dvorište i tamo je predivan kafić koji je istovremeno i knjižara i .... red je sjesti i odahnuti.

Neobično piće of vanilije
Onda čuveni hinkali u loklanoj skoro pa menzi s ekipicom mog domaćina, vrlo skuliran narod, vrlo prijazan. Nova čaša vina u centralnoj ulici za izlaske, kafić do kafića ili restorana, a mi u najljepšem jer eto znamo gazdu, pa usput dobijem i na poklon bocu vina domaćeg koje i nije u prodaji, samo se toči ovdje, tu negdje se pomete i bivši premijer sa svojom ekipicom na večeri. Onda vožnja do tvrđave na najludjoj uzbrdici koju sam vidio da auto može savladati, koma, pogotovo kad ti netko dođe u susret a usko...pogled je naravno očaravajući na drugu stranu grada. Luda arhitektonska riješenja po cijelom gradu, bilo stara bilo nova. Malo šopinga suvenira, kojih je obilje, stvarno kao da se pripremaju u turističku ofenzivu, neće nikome biti lako kad se to još malo pokrene.





Hačapuri po Adžarski

Nacionalno kazalište

Rustaveli avenija noću

Detalj iz kafića

Detalj poslije kafića

Slatko i jako fino

Hinkali i šašlik
Tbilisi je zakon!

Nema komentara: