ponedjeljak, 5. studenoga 2012.

Gruzija za početnike 1

Vratio nam se dostup blogspotu u Kazakhstanu, pa nakon dugo vremena eto i posta, ni manje ni više nego iz Gruzije. Kad imaš direktni let od svega 3 i pol sata do glavnog grada Gruzije, zašto ne posvetiti vikend (za početak) izlet u ovu neobičnu zemlju?! To sam i napravio, uz pomoč kolege koji me je ugostio kod svoje obitelji i pokazao u vrlo malo vremena, puno toga što se može vidjeti i osjetiti u Gruziji i Tbilisiju.

Rodna kuća Staljina
Dolazak ranom zorom na aerodrom koji je toliko jednostavan i ugodan, da bi ekipa iz Zagreba trebala pogledati kako se investira u infrastrukturu. Moj kolega je već na parkingu i krećemo, bez puno milosti u dvodnevno osvajanje Gruzije (naravno da je to pjesnički rečeno, ali što sad...), prva destinacija je Gori, rodni grad Staljina, jednog od rijetkih Gruzina kojeg pozna cijeli svijet, nažalost ne po dobromu. Gradić je svega 50tak kilometara udaljen od glavnog grada i autoput nas vodi vrlo brzo do prvog cilja. Po putu vidim naselja u kojem su sve kuće jednake i naravno jednako loše jer su izgrađene za izbjeglice sa sjevera zemlje koji su ste tu doselili nakon što su Rusi samovoljno odlučili pomoći Abhaziji i Južnoj Osetiji da postanu samostalne...nije im baš puno pomoglo jer su dotične zemlje praktički nepriznate u svijetu, no malo koga je to briga osim samih Gruzijaca koji su na vlastitoj koži osjetili kako je to kad se veliki igraju s malima.
Svetitskhoveli katedrala
Kako kolega nikad nije bio u posjeti muzeju i rodnoj kući Staljina, bilo je zanimljivo pitati na ulici za smjer, jer je mislio da nitko (pogotovo mladji) naće znati gdje se to nalazi. Naravno, u krivu smo, svi znaju gdje je to, jer se nalazi u centru grada i ta mala drvena kućica oko koje su Sovjeti izgradili memorijal je rodila tako 'velikog' čovjeka, nešto poput Kumrovca, doduše ne baš na toj razini.
Mtskheta (მცხეთა)
Nema se tu baš puno vidjeti, ali je dio jedne čudne historije i sam muzejski dućan je vrlo neobičan jer se mogu kupiti statue poput onih koje su nekad krasile trgove i ulice Sovjetskog saveza. Suveniri sa slikama Staljina, Churchila i Roosvelta vape za pozornosti i lokalnom valutom koja se zove Lari.
Gruzija je prepuna manastira i starina, sve odreda pod zaštitom Unesco-a, pa se tako uputimo vrlo brzo i bivši glavni grad Mtskheta, koji je upravo rođen za turizam sa svojim šarmantnim ulicama i najstarijom katedralom u zemlji iz 11.stoljeća, subota je i puno je svadbi jer je ovo sveto mjesto, a narod je iznimno religiozan pa nije čudo da svi žele biti posvećeni upravo na ovom mjestu. Izand grada je manastir iz 6.stolječa i pogled na rijeku i gradić u dolini je upravo nevjerojatan, ktome jesen i boje koje se razlijevaju po dolini je nešto što upotpunjuje ovu sliku.
Uzimamo vodiča za 5 Eura u saznajem da su pokopani kraljevi i raznorazni važni ljudi, te da je ovo mjesto bilo napadano kroz povijest preko nekoliko desetaka puta, no eto, stoji tu i dan danas, baš kao  i sama Gruzija. Neobičan je to narod, imaju svoje pismo i svoj jezik, ima ih svega nekoliko milijuna i nitko ih ne razumije, no čini se da njima to i nije potrebno, ponos da su sačuvali svoju tradiciju je nevjerojatan.
Kameni grad
Po putu se vozimo dalje i posjeti gradu koji su iskopali u stijenama, put nas vodi kroz sela vrlo živahnih imena poput Kurvaleti i Kitaani. Usput je tu i neka ekskurzija, pa mi kolega pokazuje razliku u fizionomiji Armenaca, Azera i Gruzijaca...tri susjeda...a meni svi izgledaju jednako.
Cijeli grad je iskopan u stijenama i očito skriva dugu prošlost i zanimljivu prošlost, no govoriti o tome je puno teže nego gledati i šetati po tim iskopinama.

Nema komentara: