utorak, 23. lipnja 2009.

IST za početnike

Otok Ist je mali otok koji se nalazi u zadarskom arhipelagu. Ima površinu od oko 10 km2. Najviši vrh otoka je Straža na kojem se nalazi crkvica sa prelijepim vidikovcem. Putkazi do vrha će vas lako navesti da provedete koji sat gore, jer pogled je odista veličanstven. Prema jugu se vide vrhovi Kornata, dok prema sjeveru se vide Olib i Silba. Na istoku se širi prostrani Velebit, dok je zapad rezerviran za otvoreno more. Šetnja do vrha po strmom usponu traje oko pola sata, ponesite bocu vode i naravno fotoaparat.

Jedino naselje na otoku je Ist koji ima oko 200 stalnih stanovnika. U sezoni se taj broj udvostruči, no to je i dalje premalo da bi se osjetila veća gužva. Glavna sezona je srpanj i kolovoz, a u lipnju i rujnu ćete osim niskih cijena smještaja, osjetiti i duboki relaksirajući mir.
Jedini zvukovi koje čujete su valovi, cvrčci i poneka barka koja uplovljava u uvalu.

Dugi niz godina Ist je bio omiljeno odredište nautičara, ronilaca i ribolovaca. Na otoku se nalazi mala marina što ga čini omiljenim odredištem za nautičare. Nautički privez je moguć u glavnoj uvali Široka, kao i u uvali Kosirača na drugom kraju otoka.

Okružen je brojnim otočićima i hridima. Ono što privlači veliki broj turista je interesantan izgled u obliku dvije spojene potkove prošarane prekrasnim pješčanim uvalama. Smješten sjeverno od Molata i zapadno od otoka Škarda, otok Ist je raj za putnike koji traže netaknuti kutak prirode i obilje sunca. Na jugozapadnoj obali Ista je uvala Široka, gdje se nalazi mjesto Ist.

Otok Ist se sastoji uglavnom od vapnenaca i dolomita duž obale. Vinogradi i maslinici okružuju brda ovog impozantnog otoka.

Otok je idealno mjesto za bijeg od gradske gužve te je istinski raj za zaljubljenike u čistu prirodu. Na Istu nisu dozvoljeni automobili što zasigurno doprinosi tako prekrasnoj i nezagađenoj prirodi. No ono što je neshvatljivo je da ipak možete doživjeti vrlo prljavi dio plaže za koji domaći kažu da je to smeće koje donosi more. Smatram da to ipak nije razlog da naprave akciju i očiste cijeli otok. Srećom, more je vrlo čisto i ugodno za kupanje, klima ugodna, čak i kad na kontinentu pada kiša.

Plaža nema u izobilju jer je otok sa obje strane prilično nepristupačan, pa je glavno kupalište u obje uvale u kojima se nalaze i lučice. U samom centru otoka se nalazi velika pješčana (sitan kamen ustvari) plaža u čijoj se blizini prostire mala borova šumica. Dobra stvar ova dva zaljeva je da se možete seliti s jednog na drugi ukoliko vam vjetar ne odgovara. Ako puše na jednom, na drugom je vjerojatno mirnije.

Ukoliko odabere apartmanski smještaj, dvije dobro opremljene trgovine će vam pomoći da si pripremite obroke, naravno, imajući u vidu da su cijene više nego na kopnu, jer se ipak radi o otoku koji nije na nekoj glavnoj ruti. Sve trgovine rade dvokratno, ujutro i popodne. Dnevne novine možete kupiti u popodnevnoj smjeni, jer dolaze ili trajektom ili katamaranom.

Par kafića ima slično radno vrijeme, no u velikoj sezoni se i to mijenja.

Tri restorana vam omogućavaju da kušate vrhunsku svježu ribu, no ne očekujte da ćete platiti manje od 300 kn po kilogramu. Škarpine ima u izobilju. Plaćanje karticama zaboravite, dakle, opskrbite se kešom. Preporučam restoran Katy, ljubazno osoblje, izvrsna hrana i fenomenalna torta od čokolade, kakvu sigurno nećete očekivati na ovom otoku. Vode ima dovoljno, no ipak pažljivo s potrošnjom da ne ispraznite šternu svom domaćinu. Ljeti se na otoku događaju brojne manifestacije, no informacije o njima su rijetke i uglavnom poznate domaćim ljudima.

Smještaj preko interneta nije lako naći, stoga evo jedan kontakt i preporuka ukoliko se odlučite za odmor na Istu. G.Smoljan iznajmljuje 3 apartmana u kući na kraju veće uvale, vrlo ugodan boravak, šum valova čujete u spavaćoj sobi, cijene pristojne, možete probati i pregovarati ukoliko nema popunjen kapacitet u cijelosti. Apartmani su na razini 2-3 zvijezdice. Njegov kontakt je 023 372 567. Ako rezervirate smještaj kod njega, on će vas zasigurno dočekati na pristaništu. Napomenite mu ukoliko imate dosta stvari, da se ne umarate, stići će i kariola. Hotela na otoku nema.

Kako doći na Ist?

Jadrolinija vozi svakodnevno trajekt iz Zadra i katamaran iz Zadra, dok iz smjera Malog Lošinja možete doći 2-4 puta tjedno ovisno o dobu godine. Vožnja iz Lošinja traje 4 sata, iz Zadra traje manje od 2 sata, dok povremeni direktni katamaran vozi i za sat vremena. S obzirom da vam automobil nije potreban na otoku, parkirajte ga na kopnu i za smiješnu cijenu od 20-tak kuna, vi ste na ovom utočištu mira. Za detaljnije informacije pogledajte www.jadrolinija.hr

Ponesite si omiljenu knjigu za čitanje, karte za igranje i prepustite se prirodi da vas odmori i opusti. Uživajte!
2 komentara:

Anonimno kaže...

IST JE ZAKON!!!

D.

maraton kaže...

Ist je jugoistočno, a ne zapadno od Škarde, ali nema veze, važno je da ste bili na njemu!
Ja vodim web portal otoka Ista, becite oko na www.maratonist.com i naći ćete mnoštvo informacija, fotki i tako to.
Mladen